De patronen van LKCreativeness zijn verschillend van niveau. Zo vallen de meeste haakpatronen binnen een van deze drie niveau’s:
- Makkelijk
- Gemiddeld
- Gevorderd/moeilijk
Lees hieronder meer informatie over de niveau’s van de haakpatronen. Twijfel je of een haakpatroon voor jou geschikt is? Lees dan altijd de productpagina van het haakpatroon voor meer informatie. Je mag ook altijd contact met me opnemen als je vragen hebt.
Niveau 1: makkelijk
Een haakpatroon van niveau 1, makkelijk, is geschikt voor beginners. Zoals de Suzy Houder of Beginner Mandala. Voor haakpatronen met het niveau makkelijk is het handig als je al een klein beetje ervaring hebt met de basissteken voordat je begint met haken. Zo kun je bijvoorbeeld het beste eerst een paar keer een proefstukje haken. Er is altijd een korte uitleg in de patronen aanwezig hoe je de haaksteken moet haken. Hoe meer oefening je al hebt gehad, hoe makkelijker patronen van dit niveau voor je zullen zijn.
Ook wordt er vanuit gegaan dat je weet hoe je een patroon moet lezen. Het patroon is duidelijk en overzichtelijk opgesteld. Neem er rustig de tijd voor.
Tip: er is online veel informatie te vinden over hoe je haaksteken moet haken, of hoe je een haakpatroon moet lezen. Ook op LKCreativeness.nl zijn er tutorials te vinden. Deze kunnen je goed helpen als je moeite hebt met de gebruikte haaksteken of als je niet weet hoe je een patroon moet lezen.
Niveau 2: gemiddeld
De patronen met niveau 2, gemiddeld, zijn minder geschikt voor echte beginners. De basissteken kunnen worden gebruikt, maar soms worden deze op een andere manier ingezet. Het is handig als je al meerdere projecten hebt gehaakt en goed overweg kunt met de basissteken en technieken. Je weet hoe je een patroon leest. Als er steken of termen zijn die je nog niet kent, kom je er met een online artikel of filmpje prima uit.
Voorbeeld: de Crossed Houder of de Rosalynn mandala.
De amigurumi’s zijn vaak niveau beginner-gemiddeld. Het hangt er hierbij bijvoorbeeld vanaf of er speciale technieken of steken worden gebruikt.
De amigurumi’s worden grotendeels gehaakt met vasten. Door een bepaald aantal steken in je toer te haken, kun je vormen maken. Deze vormen naai je aan elkaar vast, wat de amigurmi afmaakt. Wat het makkelijk maakt, is dat amigurumi’s voornamelijk met vasten zijn gehaakt. Heel soms wordt er een extra steek gebruikt, zoals de popcorn steek, om teentjes of neusgaten te maken. Hiervan is altijd een beschrijving aanwezig in het patroon. Wanneer je met pluizig garen werkt, is dit ook weer moeilijker dan wanneer je met katoenen garen werkt. Alle amigurumi patronen kunnen met garen naar eigen wens worden gemaakt. Ook patronen die op de afbeeldingen met pluis garen zijn gehaakt, kunnen met katoenen garen worden gehaakt. Daardoor wordt het niveau dus makkelijker. En ook leuk: ieder patroon waarbij er met pluizig garen is gewerkt, bevat een gratis ebook met tutorials en tips voor haken met fluffy garen.
Mijn aller eerste haakproject was een amigurumi. Het kostte me zeker wat tijd om uit te vinden hoe het precies werkt, maar zeker met behulp van wat filmpjes is het me uiteindelijk gelukt.
Niveau 3: gevorderd/moeilijk
De patronen van niveau 3, benoemd met moeilijk of gevorderd, zijn zeker niet voor beginners. In deze patronen wordt er gebruik gemaakt van veel verschillende haaksteken en technieken. Zo gaan bijvoorbeeld de haaksteken onder andere steken door of over elkaar heen. Je steekt soms op speciale manieren in. Of haakt in meerdere lagen. Je moet zeker de basissteken kennen, weten wat bijvoorbeeld de voorste en achterste lussen zijn. Steken zoals een stokje, reliëfstokje-voor, popcornsteek of losseboogjes worden vaak gebruikt in dit soort patronen, op allerlei verschillende manieren.
Daarom zijn deze patronen ontworpen voor gevorderden. Dat houdt in dat je al ruime ervaring hebt met haken, en al genoeg patronen hebt gevolgd dat het lezen van patronen je gemakkelijk lukt. Ook in deze patronen is er altijd een zo duidelijk mogelijke omschrijving aanwezig van de haaksteken en technieken. In iedere toer wordt er een beschrijving gegeven van welke stappen je moet volgen. Je mag mij altijd om extra hulp vragen als er iets niet duidelijk is voor je.
Voorbeeld: bijna alle mandala’s zijn niveau 3, zoals: de Virelle Mandala, Amala mandala, Mayla mandala en Saraya mandala
Ik begon zelf met het haken van mandala’s voor gevorderden toen ik al vaker amigurumi’s (knuffels) had gehaakt, ik had ook al eens wat onderzetters met speciale steken gehaakt, of ‘mug holders’ voor om je theekopje heen waarbij ook speciale technieken werden gebruikt. Ik had ook een lekkere warme deken gehaakt, en een ‘platte’ mandala. Dit waren voor mij kleine, maar zeer leerzame projecten om snel bekend te worden met veel steken en technieken. En zo werden mijn projecten stapje voor stapje groter. Dit was vaak ontzettend veel uithalen en opnieuw proberen. Maar na een tijdje lukte het steeds beter, en merkte ik duidelijk dat ik makkelijker overweg kon met allerlei soorten patronen of steken.