Hoe lees je een haakdiagram?
|
|
Een diagram is een tekening met symbolen waarmee je een haakpatroon visueel kunt zien. Zo kun je in één oogopslag zien wat er in een toer gehaakt moet worden. Ook kun je precies zien in welke steek je moet haken. Zeker bij complexere patronen zoals mandala's, vloerkleden, dekens en meer is een diagram een handige toevoeging.
In deze blog leg ik je uit hoe je zo'n diagram kunt lezen.
Wil je een compleet overzicht bekijken van alle haaksteken en de bijbehorende symbolen? Bekijk dan deze blog.
In onze haakpatronen is vaak een diagram inbegrepen. Onze patronen zijn zo gedetailleerd, dat een groot overzichtsdiagram erg onduidelijk en onoverzichtelijk zou zijn. Daarom zijn de diagrammen per toer uitgewerkt. Zo kun je de diagram ook goed volgen wanneer er bijvoorbeeld in meerdere lagen wordt gewerkt.
Bovendien is het voordeel van diagrammen per toer dat je makkelijker kunt leren om diagrammen te lezen. Je kunt de geschreven toer makkelijk met de symbolen in de diagram vergelijken. Het is daarnaast altijd duidelijk waar je de huidige toer kunt vinden (namelijk altijd bovenaan).
Belangrijk om te weten over diagrammen per toer:
In ieder van de onderstaande gevallen wordt de diagram in combinatie met een geschreven patroon getoond. Daarom kun je altijd de uitleg van de toer lezen en dit in de diagram bekijken.
In dit voorbeeld zie je een kleine diagram boven de diagram van de toer staan. In deze kleine diagram zie je het begin/einde van de toer. Daaronder zie je het deel wat herhaald moet worden.
Alléén de eerste steek van de toer wijkt af. Je eindigt de toer bovendien met een halve vaste. Dit kun je dus zien in de kleine diagram. De grotere diagram weergeeft de herhaling van de toer, ofwel het deel dat een x aantal keer herhaald moet worden tot het einde van de toer.
Een andere manier waarop de diagram kan worden weergegeven: met pijltjes boven het deel wat herhaald moet worden.
Dit is een voorbeeld uit een van onze mandala's. In deze diagram zie je één afwijkende steek, vlak voor de pijl. Dit is de eerste steek van de toer. In de beschrijving van de toer staat dan ook uitgelegd dat de eerste steek van de toer wordt vervangen door een reliëf halve vaste en 3 losse, en dat je de toer eindigt met een halve vaste.
In dit voorbeeld zie je een diagram zonder pijltjes.
Dit is een voorbeeld uit een van onze lantaarn haakpatronen. In dit geval zie je duidelijk de eerste steek van de toer zitten. Dit soort diagrammen worden bovendien altijd gebruikt in combinatie met de geschreven uitleg van de toer. Zo is deze diagram als extra verduidelijking van het geschreven patroon bedoeld.
Tip! Bekijk ook deze blog om de symbolen van diagrammen te leren kennen. Zo kun je makkelijk leren welke haaksteek bij welk symbool hoort, en hoe je deze haaksteken moet haken! Ook kun je hier vele andere blogs lezen over de basis van het haken.
Wat ga jij haken? Kies een van deze super toffe patronen en begin jouw volgende haakproject!