Amigurumi nek: open of gesloten?

Geschreven door: Lisa Kievits

|

De manier waarop de nek van amigurumi wordt gemaakt verschilt per patroon. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen een gesloten hoofd en een open hoofd. Wat is het verschil, en wanneer wordt welke optie gebruikt? In deze blog lees je alle informatie om een keuze te maken tussen de twee opties.


Gesloten hoofd

Een gesloten hoofd betekent dat er geen opening meer aan de onderkant van het hoofd is. De vulling van het hoofd is daardoor afgesloten van het lichaam. 

Een gesloten hoofd wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt wanneer de laatste toer van het hoofd niet recht naar beneden komt te zitten. De sluiting van het hoofd zit dus niet direct boven de nek en zou daardoor zichtbaar zijn. 

Maar ook geeft een gesloten hoofd de mogelijkheid om zelf de positie van het hoofd te kiezen. Als je het bijvoorbeeld leuk vindt om je amigurumi een ondeugende uitstraling te geven, kun het hoofd een beetje schuin plaatsen.


Gebruikte techniek: je haalt met een naald de draad die je hebt afgehecht door de resterende steken na de laatste toer. Trek de draad strak aan. Op deze manier sluit je het hoofd netjes af. Daarna werk je de draad weg in het hoofd.


Voordelen: Met een gesloten hoofd kun je zelf bepalen hoe je het hoofd op het lichaam wilt vastnaaien. 

Nadelen: het kan tegelijk moeilijker zijn om de positionering van het hoofd te bepalen. Je hebt sneller kans dat je het hoofd scheef op het lichaam naait, waardoor het dus meer controles vereist tijdens het vastnaaien.


Het hoofd sluiten: de draad door de resterende steken halen.

Open hoofd

Je laat een opening in het hoofd, dus je sluit het hoofd niet. De vulling van het hoofd loopt door met de vulling van het lichaam. De opening van het hoofd heeft net zoveel steken als de nek van het lichaam.


Gebruikte techniek: je naait het hoofd vast aan het lichaam door heen en weer te steken tussen de laatste toer van het lichaam en de laatste toer van het hoofd. Wanneer het patroon standaard een gesloten hoofd heeft, kun je de laatste paar toeren van het hoofd overslaan. Daarmee zorg je dat de laatste toer van het hoofd evenveel steken heeft als de laatste toer van het lichaam. 


Voordelen: het is duidelijk te zien hoe je het hoofd aan het lichaam moet naaien. Ook is hierdoor de positie van het hoofd op het lichaam makkelijker te bepalen. 

Nadelen: naar mijn ervaring kan het moeilijker zijn om de nek stabiel te krijgen (dit is echter persoonlijke voorkeur, dit kan per persoon verschillen, lees ook deze blog). Ook heb je minder mogelijkheden om zelf de positie van het hoofd te bepalen.




Conclusie: welke optie is het beste?

Het is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur welke optie het beste werkt. Beide opties zijn helemaal goed. Kijk naar de voor- en nadelen van beide opties en bepaal maak op basis daarvan je keuze.

Maar de beste manier om uit te vinden wat voor jou het beste werkt, is experimenteren met beide opties. Met veel oefenen merk je vanzelf welk van de twee technieken jij prettiger vindt werken. 


Persoonlijk gebruik ik graag een gesloten hoofd. Hierdoor kan ik zelf beter bepalen hoe ik het hoofd op het lichaam wil vastmaken. Daarnaast vind ik het makkelijker om de nek stabiel te krijgen wanneer het hoofd gesloten is. Lees ook deze blog voor meer informatie over het verstevigen van de nek. Echter oefen ik regelmatig met beide opties, om te blijven experimenteren en oefenen. 

Kies jouw volgende haakproject!

Wat ga jij haken? Kies een van deze super lieve amigurumi patronen en begin jouw volgende haakproject!